Energifællesskab Avedøre blev stiftet i 2021 som en del af initiativet Avedøre Green City. Her arbejder borgere, virksomheder, kommune, organisationer og institutioner sammen om at udvikle en bæredygtig bydel. Energifællesskab Avedøre er Danmarks største og første energifællesskab.
På Avedøre Holme har 22 virksomheder på samme måde et ønske om at blive selvforsynende med vedvarende energi, opnå forsyningssikkerhed, forudsigelige energipriser og klimaneutralitet gennem et energifællesskab.
De grønne ambitioner er dog udfordret af den eksisterende lovgivning.
Ideen bag energifællesskaber er, at medlemmerne må producere, forbruge, dele og lagre energi samt stå for opladning af elbiler, elbusser og el-lastbiler. Det kan sammenlignes med de forbrugerejede fjernvarmeselskaber, bare for elektricitet.
Lovgivningen har i 2021 gjort det muligt at etablere lokale energifællesskaber, hvor borgere, offentlige institutioner og selskaber samt virksomheder går sammen om at dele den strøm, de producerer i fællesskab f.eks. via kollektivt ejede vindmøller og solceller.
Elforsyningsloven hindrer små, mellemstore og store virksomheder i at gå sammen i et energifællesskab.
På Avedøre Holme defineres langt de fleste virksomheder som store.
Frem til nu har det været Energistyrelsens umiddelbare vurdering, at der ikke kan gives dispensation til at tillade andre end små og mellemstore virksomheder at deltage i vedvarende energifællesskaber.
Vurderingen er lavet på baggrund af, at Folketinget i processen med at implementere EU’s Direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet ((EU) 2019/9) besluttede, at det kun var de obligatoriske bestemmelser i direktivet, der skulle med i lovgivningen. Det er en såkaldt minimums-implementering.
EU har besluttet, at små- og mellemstore virksomheder skal have ret til at være med i et energifællesskab, men det udelukker ikke, at alle størrelser virksomheder kan få muligheden, hvis Folketinget beslutter det.
Energistyrelsen undersøger i forbindelse med implementeringen af elmarkedsdirektivets ret til energideling, muligheden for at udvide til at omfatte store virksomheder med de begrænsninger, der følger af direktivet.