Hvidovre Kommune har behov for at få skabt et økonomisk råderum over de kommende 3-4 år. Det vurderer kommunens administration, og derfor indgår det i år i Kommunalbestyrelsens arbejde med budgettet for 2024 at finde ud af, hvordan dette økonomiske råderum kan blive skabt. Ud fra kommunens beregninger, vil der nemlig komme til at mangle omkring 470 millioner i 2026, når alt er regnet sammen: Træk på kommunekassen fra nuværende og kommende budgetter, forskellige tillægsbevillinger fra staten, økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen, forventede udgifter til anlæg, det specialiserede område og realiseringen af kommunens klimaplan.
Derfor har kommunens centre i løbet af foråret budt ind med over 130 idéer til effektiviseringer, investeringer og besparelser, som vil kunne hjælpe på vej, og nu har Kommunalbestyrelsens fagudvalg og Økonomiudvalget godkendt, at 63 af disse idéer kan gå videre i drøftelserne af budgettet.
Idéerne drejer sig fx om renovering af vejbelysning, som på den lange bane vil spare energi; investering i lokale tilbud til børn, unge og voksne, der har det svært – så kommunen ikke behøver at købe støtte i andre kommuner; afskaffelse af forskellige puljer; investering i velfærdsteknologi og ændring af takster – og meget mere.
Det er en bred pallette af idéer, som Kommunalbestyrelsen nu kan arbejde videre med for at skabe et økonomisk råderum i kommunens budget frem til 2027.
Mange af de resterende idéer vil kommunens administration analysere videre på, så de evt. kan tages op igen, når der skal arbejdes med kommunens budgettet for 2025 til næste år.
”Alle de idéer, vi arbejder videre med, og som kommer med i 1. behandlingen af budgettet kan man finde på en liste inde på Deltag Hvidovre. Der er både store og små ting mellem hinanden – fra at oprette nye botilbud til unge til at have færre kopimaskiner på rådhuset”, siger borgmester Anders Wolf Andresen. ”Så kan man som borger få et indtryk af noget af dét, vi i Kommunalbestyrelsen skal drøfte hen over sommeren i forhold til at få kommunens budget på plads.”
Borgmesteren opfordrer også til, at man som borger skriver sin egen idé til budgettet på Deltag Hvidovre. Man kan også deltage i den afstemning, der også er på Deltag Hvidovre, og tilkendegive sin mening om, hvilke områder politikerne skal prioritere, når Hvidovre Kommunes budget skal lægges.
”I Hvidovre har vi mulighed for at investere os ud af dele af vores økonomiske udfordringer, så vi har fokus på at vores velfærd har en god kvalitet. Derfor vil vi gerne høre fra borgerne – især hvis der er noget, kommunen kan gøre smartere og mere effektivt. Både kommunens administration og vi politikere ser alle de kommentarer og forslag, der kommer”, forsikrer han.
Borgerne kan komme med idéer til budgettet på Deltag Hvidovre frem til den 1. august. Alle kan følge med på Deltag Hvidovre og se de idéer, der er kommet, og hvis man vil skrive en kommentar, skal man oprette sig som bruger. Det gør man nemt ved at bruge sin mail-adresse.
Den 21. august har Økonomiudvalget 1. behandling af budgettet. Den 29. august er det Kommunalbestyrelsens tur.
Kommunalbestyrelsens 2. behandling og endelige vedtagelse af budgettet finder sted den 3. oktober.