Efter sommerferien vil flere Hvidovre-unge end tidligere få deres daglige gang på en erhvervsuddannelse. Antallet af unge i Hvidovre, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse, er nemlig steget fra 16,4 procent sidste år til 23,2 procent i år.
Det er en af de største stigninger i hele landet, og det glæder borgmester Anders Wolf Andresen.
- Det er en rigtig god nyhed, for der er ingen tvivl om, at vi som by og samfund mangler dygtige faglærte nu og i fremtiden. For nyligt mødte jeg den unge anlægsgartner Frederik og anlægsgartnerelev Gustav på mit besøg hos Grøn Entreprise her i byen. Vi skal have flere unge til at få øjnene op for de spændende muligheder, der findes på en karrierevej som faglært, der både kan matche deres drømme og de lokale virksomheders behov for dygtige medarbejdere. Ingen af os ønsker at bo i en by, hvor der ikke er en lokal VVS’er, elektriker eller andre vigtige håndværk tilstede, siger borgmesteren.
Der er en national politisk målsætning om, at mindst 25 procent af de unge skulle vælge en erhvervsuddannelse i 2020, og 30 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025. I Hvidovre har man længe arbejdet målrettet på at indfri den ambition i samarbejde med det lokale erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.
Det sker fx med den årlige erhvervsmesse ’Mød en virksomhed’, hvor unge og deres forældre kan møde lokale virksomheder og få et indblik i de mange jobmuligheder, en erhvervsuddannelse kan føre til. Sidste år lagde over 650 besøgende vejen forbi, og der er også blevet indgået flere praktik- og lærlingeaftaler på baggrund af messen.
Sidste år arrangerede Den kommunale Ungeindsats også en stor uddannelsesaften på TEC, hvor forældre og elever i 9. klasse kunne blive klogere på de forskellige uddannelsesmuligheder efter folkeskolen.
Som noget nyt har Hvidovre Kommune også ansat en erhvervsplaymaker, der skal styrke samarbejdet mellem skolerne og det lokale erhvervsliv, fx ved flere virksomhedsbesøg for eleverne, flere erhvervspraktikker og virksomhedsrettede undervisningsforløb. Ønsket er at give eleverne endnu flere chancer for at opdage de mange muligheder, en erhvervsuddannelse kan føre til.
Erhvervsplaymakeren bygger videre på den eksisterende indsats i folkeskolerne om at få flere i erhvervspraktik, som kan stimulere børnenes nysgerrighed tidligt. Også Uddannelsesvejledningen har arbejdet intensivt med at øge kendskabet til mange forskellige uddannelsesmuligheder.
De mange indsatser bærer altså nu frugt.
- Det er nogle rigtig flotte tal, og det er godt at se, at indsatsen virker. Vi fortsætter derfor det gode arbejde, for ambitionen er fortsat at få endnu flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Med en erhvervsuddannelse er der gode muligheder for job med mening i, blandt andet i forhold til den grønne omstilling. Og det har vi brug for i fremtiden, siger Sara Benzon, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget
Søgningen til erhvervsuddannelserne varierer meget mellem regionerne og kommunerne. I fx Nordjylland søger mere end 25 pct. af de unge en erhvervsuddannelse, mens det er mindre end 10 pct. i mange kommuner i hovedstadsområdet.