Forskere og beslutningstagere diskuterer ofte, hvor mange cm havet stiger frem til år 2100. Det er også vigtigt i forhold til, hvor lang tid der er til at sikre os mod oversvømmelser.
Men forskerne peger også på, at havene allerede er varmet så meget op, at gletsjere og indlandsis fortsat vil smelte i mange hundrede år – og selvom Parisaftalen overholdes og jordens globale opvarmning begrænses til 1,5-2 grader. Det er nu ikke længere et spørgsmål om det går galt – men hvor galt det går. Måske kan jorden ”nøjes” med en havstigning på 3-4 meter før den genfinder balancen – måske er det 20 eller 40 meter. Det afhænger af, hvor hurtigt udledningen af klimagasser kan stoppes på verdensplan.
For Hvidovre har det den helt konkrete betydning, at den stormflodsport, der forventes bygget mellem Avedøre Holme og Vestamager, vil blive lukket oftere og oftere som årene går – for til sidst at blive lukket permanent.
Boligområderne langs Kalveboderne kan i praksis ikke tåle en vandstand meget over 1 meter. Kortvarige oversvømmelser på op til 1,4 meter skader ikke, men grundvandet følger med op, når haver stiger, så en stormflodsport skal lukkes inden vandet står så højt. Så hvis havet i år 2100 er 70cm højere end i dag, skal porten lukkes mange gange om året. Og når havet stiger yderligere, bliver det nødvendigt at lukke permanent og gøre Kalveboderne og Københavns Havn til en indsø med en lavere vandstand end havet uden om.