I vores del af verden er det i stedet vejret, der er den normale årsag til stormfloder. I Nordsøen har en kombination af naturligt højvande og kraftig storm historisk ført til mange oversvømmelser af de lavtliggende kyster. De to store danske manddrukninger i 1300- og især 1600-tallet, som kostede op mod 15.000 danskere livet på en nat, mens en storm i Nordsøen i 1953 kostede næsten 2.400 liv – hovedparten i Holland.
Også fra Østersøen kan der komme stormfloder som følge af vejret. Det sker ofte, at storm fra vest skubber havvand gennem de danske farvande, ind i Østersøen og Den Botniske Bugt, så det opstuvede vand efter vestenstormen ”skvulper” tilbage og fører til højvande i Køge Bugt og farvandet syd for Fyn. Senest den 30. januar 2022, hvor stormen ”Malik” førte til oversvømmelser på Nordfyn, Sjællands nordkyst, i Isefjord og Roskilde Fjord lørdag, mens tilbageskvulpet ramte Hvidovre og Kalveboderne søndag aften.
I januar 2022 nåede tilbageskvulpet kun op til 1,19 meter over daglig vande i Hvidovre og førte ikke til nævneværdige skader. Det samme gjaldt en lignende hændelse i 2019, men ingen af disse blev voldsomme nok til at blive betragtet som stormfloder.
I januar 2017 derimod blev tilbageskvulpet større. Det blev hjulpet på vej af en kraftig østenvind et sted øst for Bornholm og vandstanden nåede op på 1,48 meter i Kalveboderne. Trods en stor beredskabsmæssig indsats medførte oversvømmelsen skader på flere ejendomme, hvoraf nogle blev totalskadede med års genhusning til følge.
I 2017 var det en lille stormflod – kun lige akkurat stor nok til at blive kaldt en stormflod – men den indeholdt de elementer, der fører til de voldsomme stormfloder i Køge Bugt: Lang tids kraftig vestenvind, der fylder Østersøen og Den Botniske Bugt op med vand efterfulgt af østenstorm, der presser alt vandet tilbage på én gang.
I november 1872 gik det sidste gang rigtig galt. Vandstanden ved Hvidovre nåede op på 2,8 meter og blev på det niveau i 12 timer, før oversvømmelsen langsomt trak sig tilbage. De lavtliggende dele af Hvidovre var heldigvis ikke tæt bebygget som i dag, men Forstadsmuseets arkiv rummer fortællinger om husmandsfamilier i Avedøre, der vågnede op med vand på gulvet. På Lolland og Falster gik det langt værre og 80 mennesker druknede.
Rådgivningsfirmaet COWI har kortlagt, at sådanne ekstreme stormfloder har ramt Syd- og Østdanmark 6 – 7 gange siden 1100-tallet. Risikoen for stormfloder på mere end 3 meter vurderes at være så høj, at der hvert år en sandsynlighed omkring 1 til 300. Det kaldes også en ”300 års hændelse”.
En nylig offentliggjort forskningsartikel fra bl.a. DTU og DMI indikerer, at stormfloder i Køge Bugt i dag teoretisk kan blive over 4 meter høje.